Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Συνεχίζονται τον Απρίλιο οι δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λ. Στρατού 2) καθώς και οι διαλέξεις - εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Σωματείο Φίλων ΜΒΠ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:  



Ξεναγήσεις

Τετάρτη 19 και Τρίτη 25 Απριλίου 2017 στις 12.00

 Ένα έκθεμα διηγείται

Δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις, με το εισιτήριο εισόδου, με τίτλο «Η πόλη, η οικουμένη και ο άγιος» από αρχαιολόγο του Μουσείου. Της ξενάγησης προηγείται ολιγόλεπτη προβολή για το θέμα στο αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη".

Διάρκεια ξενάγησης 60΄. Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Τετάρτη 5 και 26 Απριλίου 2017 στις 12.00 

Δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου». Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους επιμελητές της έκθεσης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου».

Διαλέξεις

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στις 20.00 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»  

Ομιλία της Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, ομότ. καθηγήτριας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Τα επαγγελματικά ουσιαστικά και η κοινωνική στρωμάτωση».
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «ΒΡΑΔΙΝΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ» που οργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής  Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος»
Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.
Είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στις 20:00 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»  

Διάλεξη της Κάτιας Κιλεσσοπούλου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης με τίτλο «Γιώργος Δούκας (1924): ο άγνωστός μας, ζωγράφος, χαράκτης, αγιογράφος». Η παραπάνω ομιλία οργανώνεται από το Σωματείο των Φίλων του Μ.Β.Π.
Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.
Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στις 19.30 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»  

Ομιλία της Κατερίνας Καλφοπούλου με τίτλο "Μαθηματικός Γραμματισμός και καθημερινότητα" Την εκδήλωση οργανώνει η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Είσοδος ελεύθερη.

Παρουσίαση βιβλίου

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, 19.00 |Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» από την ομώνυμη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τον Απρίλιο του 2016.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ι. Μάνος, Επ. Καθ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΠΑ.ΜΑΚ., Η. Παπαϊωάννου, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γ. Σκαμπαρδώνης,  Συγγραφέας και Α. Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη.
Είσοδος ελεύθερη.

Συνέδρια – Ημερίδες

Σάββατο 22 Απριλίου 2017, 18.30 – 20.00 |Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη ζωή και το έργο του Μαρσέλ Νατζαρή. Συνδιοργάνωση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών του Α.Π.Θ. και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, 19.00 – 21.00 |Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»

Ημερίδα με τίτλο «Έξυπνες επιλογές: Μηχανογραφικό Δελτίο και Εργασία». Συνδιοργάνωση του ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου, του 1ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017, 9.30 – 16.00 |Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»

Ημερίδα με τίτλο «Το Θέατρο στη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα – Προβλήματα και προοπτικές». Συνδιοργάνωση του Τμήματος Θεάτρου και της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.
Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Επιστημονικό μνημόσυνο

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 στις 19.00 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»  
Επιστημονικό μνημόσυνο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Δημητρίου Δελιβάνη, ο οποίος υπήρξε καθηγητής και Πρύτανης του Α.Π.Θ.
Την εκδήλωση οργανώνει το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη.
Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης
         
Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στις 20.00
Περπατώντας… στη Θεσσαλονίκη|Βιέννη στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».
Είσοδος ελεύθερη.

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση

«Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου» στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».
Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου