Γνωστοί ξένοι συγγραφείς στη Θεσσαλονίκη - Με αφορμή την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Με ένα αφιέρωμα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη σημαντικοί ξένοι συγγραφείς, αλλά και με άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Μαΐου η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ – Helexpo.  

To κεντρικό θεματικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης έχει θέμα «Η αναζήτηση του Νότου» – Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου και σχετίζεται με τον ευρωπαϊκό νότο και τις κοινές αναφορές του στη λογοτεχνία και σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιό του γνωστοί ξένοι συγγραφείς θα επισκεφθούν τη ΔΕΒΘ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους ο γαλλοαλγερινός Σαλίμ Μπασί, ο γάλλος Πασκάλ Μπρικνέρ, ο καταλανός Ζάουμε Καμπρέ, ο ιταλός Έρρι ντε Λούκα, ο βραβευμένος πέρυσι με το βραβείο Concourt γάλλος Ματιάς Ενάρ, ο ισπανόφωνος Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, οι οποίοι θα αναλύσουν και θα αναφερθούν σε θέματα του ευρωπαϊκού νότου. 
Επίσης, τη 14η ΔΕΒΘ θα επισκεφθούν συγγραφείς από χώρες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, όπως ο διεθνούς φήμης συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί από την Τουρκία και ο Εσκόλ Νεβό από το Ισραήλ. Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει επίσης τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες: το έργο του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Προσφυγικό Ζήτημα και το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017. 
Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης, το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το Φεστιβάλ Μετάφρασης που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, ενώ η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Παιδική Γωνιά θα υποδεχτεί ταλαντούχους δημιουργούς από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στους χώρους της ΔΕΘ – Helexpo.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου