Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σήμερα με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη


"Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για 55 χρόνια τώρα. Στα 55 αυτά χρόνια είμαι η όγδοη γυναίκα που καλούμαι να μεταδώσω ένα μήνυμα και τελικά δεν ξέρω αν η λέξη μήνυμα ταιριάζει. Οι προγενέστεροί μου (η πλειοψηφία επιβάλλει το αρσενικό γένος!) μίλησαν για το θέατρο της φαντασίας, της ελευθερίας, της καταγωγής, συζήτησαν το πολυπολιτισμικό θέατρο, το θέατρο της ομορφιάς, το θέατρο που θέτει αναπάντητα ερωτήματα... Θυμάμαι έναν παλιό σκηνοθέτη, ο οποίος κάθε βράδυ στα παρασκήνια, προτού να ανοίξει η αυλαία, φώναζε με στεντόρεια φωνή: 'Τόπο για το Θέατρο!'. Και αυτή είναι και η τελευταία μου φράση". 
Τα παραπάνω τονίζει -μεταξύ άλλων- στο μήνυμά της για τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου η βραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ (ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου/ΔΙΘ και εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα).  


   Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου να γράψει το μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

   "Έχουμε ανάγκη το θέατρο;" αναρωτιόταν στο περσινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου ο διεθνούς φήμης Ρώσος σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής Ανατόλι Βασίλιεφ, για να συμπληρώσει πως: "Αυτό που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε είναι το θέατρο της καθημερινής τρομοκρατίας, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι το θέατρο πτωμάτων και αίματος στις πλατείες και στους δρόμους, στις πρωτεύουσες ή στις επαρχίες, ένα κάλπικο θέατρο συγκρούσεων μεταξύ θρησκειών και εθνικών ομάδων".

   Στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σήμερα (Δευτέρα 27/3/17), ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, επέλεξε να καλέσει τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο σε μια ανοιχτή συζήτηση με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές αλλά και με όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής, μιλώντας για τα εξήντα χρόνια παρουσίας του στο θέατρο.

   Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν" (1961), ιδρυτής του Θεάτρου Σάτιρας, καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στο Θεατρικό Εργαστήρι Ποινικών των Φυλακών Κορυδαλλού, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος τιμήθηκε με το Α' Βραβείο ανδρικού ρόλου (Καρόλου Κουν), έπαιξε σε σειρά κινηματογραφικών ταινιών, πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε πλείστες όσες παραστάσεις αλλά ΠΟΤΕ στο ΚΘΒΕ - στη σκηνή του οποίου θα βρεθεί για πρώτη φορά απόψε...

   Η ανοιχτή συζήτηση θα γίνει στις 18.00 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

- Ανοιχτή συζήτηση με τίτλο "Η θεατρική γραφή στην Ελλάδα του σήμερα" διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του φεστιβάλ "Ανοιχτή σκηνή 2017", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σήμερα στις 19.30.

   Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο "Άνετον" - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης θα πάρουν μέρος οι θεατρικοί συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης, Άκης Δήμου, Θανάσης Τριαρίδης και η σκηνοθέτρια, Γεωργία Μαυραγάνη, με συντονίστρια τη θεατρολόγο, Έλση Σακελλαρίδου. Η συζήτηση θα διερευνήσει τα είδη της σύγχρονης θεατρικής γραφής, τις μορφικές και τις θεματολογικές της αναζητήσεις, τις σχέσεις της με τη σημερινή κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής και ιδεολογικής κρίσης και τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινού και των μηχανισμών παραγωγής του θεάματος. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

- Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη (1940-2012) πραγματοποιείται, τέλος, απόψε (8 μ.μ.) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της Ρούλας Καρακατσάνη "Μάθημα σιωπής" (εκδόσεις Καλέντης) και τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του ηθοποιού, θα μιλήσουν η σύζυγος του Θύμιου Καρακατσάνη και συγγραφέας του βιβλίου Ρούλα Καρακατσάνη, ο συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ηλίας Κουτσούκος, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας και ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Κώστας Σαντάς. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός και κόρη του Θύμιου Καρακατσάνη, Aλεξάνδρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου