Πρόγραμμα Απριλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μανώλη Ανδρονίκου 6,τηλ. 231 331 0201), για τον Απρίλιο.




Δευτέρα 3 Απριλίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

«ΕΙΔΩΛΙΟ ένας μικρόκοσμος από πηλό»

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.

Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

αίθουσα: Φουαγιέ- Αίθριο/ώρα: 19:00/είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 4 Απριλίου

ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»

«Υπαινιγμοί: Εικόνα και Ποίηση»
Συνομιλούν η Ευθυμία Γεωργιάδου Κούντουρα, πρώην καθηγήτρια
Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ. και η Έλσα Κορνέτη, ποιήτρια.

Συνδιοργάνωση: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

αίθουσα: Μ. Ανδρόνικος /ώρα: 20:00/είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 5 Απριλίου και κάθε Τετάρτη

ΤΟ ΑΜΘ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ!

Από τη συχνότητα 100.6 στο FΜ100, στις 17.00, και κάθε Τετάρτη το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης σας κρατούν συντροφιά με τη Ραδιοφωνική εκπομπή «Απογευματινός καφές με το ΑΜΘ». Μια ραδιοφωνική περιήγηση – ενημέρωση που αφορά στην πολύπλευρη δράση του ΑΜΘ.
Για το πρόγραμμα των εκπομπών, ενημερώνεστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΜΘ.

Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης –
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Τετάρτη 5 Απριλίου

«ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη του Χαράλαμπου Ιντζεσίλογλου, Αρχαιολόγου, με θέμα: ο Αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα και η πόλη Μητρόπολη στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

αίθουσα: M. Ανδρόνικος /ώρα: 19:00/είσοδος ελεύθερη


Πέμπτη 6 Απριλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων που πραγματοποιούνται στο ΑΜΘ με αφορμή την τρέχουσα έκθεση «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ Α.Π.Θ. 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού», θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Καλογήρου, καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ. Α.Π.Θ. με τίτλο «Η Πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ. ως πεδίο αρχιτεκτονικού και αστικού εκσυχρονισμού».

Το βιβλίο εστιάζει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της Πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ., στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της νεοελληνικής πόλης, ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Σχολιάζουν οι:
Δημήτης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνώς Σχέσεων Πάντειου
Πανεπιστημίου, διευθυντής Δικτύου Ναυαρίνου
Πάνος Τζώνος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Παράλλαξη
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Την εκδήλωση συντονίζει η Διευθύντρια του ΑΜΘ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Συνδιοργάνωση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

αίθουσα: Μ.Ανδρόνικος/ώρα:19:00/είσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 24 Απριλίου

«ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ» ΒΡΑΔΙΝΑ ΣΤΟ ΑΜΘ

Διάλεξη της Αναστασίας Τούρτα, Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων πρ. Δ/ντριας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με θέμα:
«Βυζαντινές εικόνες της Θεσσαλονίκης»

Συντονίζει ο Γιάννης Τζανής

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

αίθουσα: M. Ανδρόνικος /ώρα: 20:00/είσοδος ελεύθερη


ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ… ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου 2016 – 30 Απριλίου 2017

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έργα της «Συλλογής Ραιδεστού», που πριν από σχεδόν έναν αιώνα εμπλούτισαν τη μόνιμη συλλογή λίθινων αρχαιοτήτων του ΑΜΘ. Πρόκειται, ειδικότερα, για 37 λίθινα μνημεία (ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές), τα οποία συνιστούν μέρος της αρχαιολογικής συλλογής που είχε συγκροτήσει στα τέλη του 19ου αιώνα ο «Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.
Το 1922, μαζί με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον δρόμο της προσφυγιάς ακολούθησαν και οι αρχαιότητες της συλλογής, μέρος των οποίων παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στην τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
Από την ανασκαφή στην παρουσίαση

Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαΐου 2016 – 30 Απριλίου 2017

Φιλοξενούμενη φωτογραφική έκθεση η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των ΕΦΑ Πέλλας και Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».
Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το πλούσιο αρχείο των Εφορειών Πέλλας και Ανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αλλά και τη γεμάτη εκπλήξεις εργασία μέσα στα σπήλαια.


ΤΟ ΑΜΘ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

A Journey to the Land of Immortals Treasures of Ancient Greece | Kobe City Museum, Ιαπωνία
Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2016 – 2 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου