Η γνωστή και άγνωστη βιόλα – Διήμερο εκδηλώσεων

Πριν από δύο χρόνια οι τάξεις των καθηγητριών βιόλας της Κατερίνας Μητροπούλου και Αλεξάνδρας Βόλτση, μαζεύτηκαν για να δείξουν το σεβασμό και την αγάπη προς το αγαπημένο τους όργανο, να διευρύνουν  τον ορίζοντα για τις ιδιότητές του, να δείξουν παρεξηγημένα από την πρακτική των συναυλιών έργα και συνθέτες για βιόλα.
Φέτος συγκεντρώνονται  ξανά για τον ίδιο λόγο σε ένα Διήμερο Εκδηλώσεων, στις 3 και 4 Μαΐου, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με τη σιγουριά ότι το φεστιβάλ βιόλας μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός.  


Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές:

"Το τεράστιο ρεπερτόριο για βιόλα (πέρα από την “επικρατούσα” άποψη), ο ανεπανάληπτος ήχος του οργάνου και οι θετικές εντυπώσεις από το προηγούμενο φεστιβάλ υποχρεώνουν τους βιολονίστες  να κάνουν τα πάντα ώστε η “Σταχτοπούτα” των εγχόρδων, όπως ο Berlioz ονομάζει τη βιόλα, να έχει τη δική της αξιόλογη θέση στη σκηνή των συναυλιών.

Φέτος το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο, πολυποίκιλο, με περισσότερους εκτελεστές, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων παικτών βιόλας στη Θεσσαλονίκη.

Οι καθηγήτριες είναι ευτυχείς, που μπορούν να παρουσιάσουν στο κοινό πρόγραμμα με πρεμιέρες Άγγλων συνθετών και μια ολόκληρη συναυλία με πρεμιέρες έργων Ελλήνων συνθετών, κάποια από αυτά γραμμένα αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Βιόλας.

Οι καθηγήτριες της βιόλας ευχαριστούν και όλους του εκτελεστές, οι οποίοι εθελοντικά και αφιλοκερδώς προθυμοποιήθηκαν να συμμετέχουν στη γιορτή αυτή. Σκόπιμα δεν αναγράφονται οι καλλιτεχνικές τους βιογραφίες, επειδή καθένας από τους συντελεστές, τόσο εκτελεστής όσο και οργανωτής, έχουν πλήρη επίγνωση ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο φεστιβάλ είναι η βιόλα ως όργανο και τα έργα γραμμένα γι’ αυτήν.

Και αυτή τη χρονιά προβλέπεται το διήμερο αυτό να γίνει μια όμορφη γιορτή, και ελπίζουμε ότι θα γίνουμε  όλοι μέτοχοι στον αγώνα η βιόλα να συμμετέχει πιο συχνά στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επειδή από όλους εμάς εξαρτάται η “Σταχτοπούτα” να γίνει Πριγκίπισσα!".

Συμμετέχουν:
Κατερίνα Μητροπούλου, Αλεξάνδρα Βόλτση, Ιωάννα Βαφειάδου,
Σπύρος Τάκας, Δημήτρης Δελφινόπουλος, Παύλος Μεταξάς,
Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Μαργαρίτα Πετρίδου, Μελίνα Αντόνοβα,
Ταμάρα Μουρατίδου, Θεοδώρα Βουτυρή, Κασσάνδρα Γαλάτου,
Σοφία Στάικου, Αναστασία Χαλουλάκου,
Μυρτώ Σταυρακίδου - Ζάχου, Σουζάνα Γωγούση, Άννα Βλάχου (βιόλα).
Αλεξάνδρα Τοπουζίδου, Χριστίνα Σιδηροπούλου (πιάνο).
Μιγκέλ Μιχαηλίδης (βιολί) - Κατερίνα Κίτσου (άρπα)
Πόλα Σμιθ (κλαρινέτο)

Συμφωνική Ορχήστρα Κ.Ω.Θ.
Διεύθυνση: Δημοσθένης Φωτιάδης

Έργα Ελλήνων συνθετών: Μπακόπουλου, Τοπουζίδου, Καρανικόλα, Καρύδη, Δεληγιαννόπουλου.

Έργα Ξένων συνθετών: F.Druzhinin, A. Rolla, C.Forsyth, R.Clarke, F.Bridge, Y.Bowen, G.P.Telemann, J.Baston, W.F.Bach, M.Ream, J.B.Vanhal.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ώρα 18.00
Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, ώρα 19.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. Μελίνα Μερκούρη,
Φράγκων και Leontos Sofou 546, τηλ. 231 051 0551. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου