Παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 3 Μαΐου, ώρα 19.30’, στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ανδρέα Παπανδρέου 29A, Καλαμαριά) το βιβλίο της καθηγήτριας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου, με τίτλο "Ιχνηλατώντας την Εκπαίδευση στων Ελλήνων τις Κοινότητες. Πόντος, Ρωσία, Σοβιετική Ένωση. Μια ιστορικό-συγκριτική προσέγγιση", εκδόσεις Κυριακίδη.
Το βιβλίο μελετά την εκπαίδευση σε τρία συγκείμενα, στις ελληνορθόδοξες κοινότητες του ιστορικού Πόντου, στις ελληνικές παροικιακές κοινότητες της τσαρικής Ρωσίας και στις ελληνόγλωσσες κοινότητες της Σοβιετικής Ένωσης. Επιχειρεί δηλαδή να συνεισφέρει τόσο στην εμβάθυνση όσο και στην ερμηνεία των εκπαιδευτικών φαινομένων σε δύο αυτοκρατορίες, την οθωμανική και την τσαρική, αλλά και στο διάδοχο κράτος, την Σοβιετική Ένωση.


Επιπλέον η μελέτη αυτή επιχειρεί να ανανεώσει τα μεθοδολογικά εργαλεία που είχαν χρησιμοποιηθεί από τη βιβλιογραφία, υιοθετώντας πλέον την ιστορικο-συγκριτική μέθοδο προσέγγισης και μάλιστα το παράδειγμα του δομολειτουργισμού. Γι` αυτό μελετά αρχικά τις τάσεις της ιστοριογραφίας στο πεδίο των αυτοκρατοριών και του σοβιετικού κράτους και εστιάζει σε εννοιολογικά ζητήματα της Συγκριτικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε, θέτοντας τα ερευνητικά ερωτήματα αλλά και τους σκοπούς της διερεύνησης.

Εκδόσεις Κυριακίδη, τηλ. 231 020 0376. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου