Οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ για το καλοκαίρι

Με μια επανάληψη (τους επιτυχημένους πέρυσι «Επτά επι Θήβας» του Αισχύλου), μια νέα παραγωγή επιθεώρησης («Μπαντα-ρισμένοι: Με τη Νίκη»), τη φιλοξενία στο Θεάτρο Δάσους ενός διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ, μια έκθεση κοστουμιών, μια …αποστολή – αυτή της άκρως επιτυχημένης «Οικογενειακής γιορτής» (Festen) στο Φεστιβάλ Αθηνών, με «περιοδεία» των «μικρών» παραστάσεων του χειμώνα («Ασκητική», «Δε σε ξέχασα ποτέ» & «Άθλιοι») σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας κι ένα «Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» για παιδιά, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) συνεχίζει και το καλοκαίρι την πολυπράγμονα δραστηριότητα του.

*Οι «Επτά επί Θήβας» -η πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, που συγκέντρωσε εντυπωσιακό αριθμό θεατών αλλά και διθυραμβικές κριτικές το περασμένο καλοκαίρι- επανέρχεται φέτος αποκλειστικά με το Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Ετεοκλή (πέρυσι υπήρχε διπλή διανομή του πρωταγωνιστικού ρόλου). Οι επαναλήψεις των παραστάσεων ξεκινούν από το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 24 Ιουνίου. Η ίδια παράσταση θα είναι η εναρκτήρια του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2017 και θα ακολουθήσει περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
*Η μεγάλη κλειστή σκηνή του Βασιλικού θεάτρου, ανοιχτή για δεύτερη χρονιά μέσα στο καλοκαίρι (είχε πρωτολειτουργήσει ως θερινή-κλιματιζόμενη πέρυσι με τον “Αγαπητικό της βοσκοπούλας”), επανέρχεται κι αισθητικά αναβαθμισμένη φέτος, καθώς από τις 31 Μαΐου τους χώρους του θα κοσμούν …»Ίχνη του εφήμερου» – δεκάδες κοστούμια- ενδύσεις ρόλων από την 56χρονη ιστορία του ΚΘΒΕ. Τη μόνιμη έκθεση κοστουμιών στο Βασιλικό Θέατρο (τα εκθέματα αποτελούν μέρος της πλούσιας συλλογής του βεστιαρίου του ΚΘΒΕ) επιμελείται η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.
*Στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου επιστρέφει η ομάδα “Μπαντα-ρισμένοι” με τη νέα παραγωγή επιθεώρησης με τίτλο “…και με τη Νίκη” σε κείμενα και σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδημητρίου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουλίου, διακόπτουν ως τις 18 και η ομάδα επανέρχεται δριμύτατη από 19 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου κι από τις 22 Αυγούστου ως τις 3 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ.
*Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, από 1 έως 14, έχοντας ως στόχο τη γνωριμία του κοινού της πόλης με εξέχοντες καλλιτέχνες και σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις από την Πολωνία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ισπανία και το Ισραήλ, καθώς και μία ελληνική συμμετοχή από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το Φεστιβάλ ξεκινά το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουλίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) με το Σλοβενικό Λαϊκό Θέατρο Τσέλιε και την παραγωγή «Ρόουζ Μπερντ» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν.
Ακολουθούν στις 4 και 5 Ιουλίου παραστάσεις του Ισπανικού κουκλοθεάτρου Ζero en conducta theatro με το έργο Αllegro ma non troppo (ή …αν η αγάπη είναι τυφλή…γιατί μας κοιτάζει;) (θέατρο ΕΜΣ,) ενώ στις 5 και 6 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους το Εθνικό Θέατρο «Ίων Λούκα Καρατζιάλε» (Teatrul National IL Caragiale) θα παρουσιάσει την “Τρικυμία” – έργο βασισμένο στο ομώνυμο του Ουίλιαμ Σέξπηρ (με ελληνικούς υπέρτιτλους).
Στις 6 και 7 Ιουλίου στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το «Hanut 31 Theatre» του Ισραήλ παρουσιάζει το έργο «Plastic Heroes» του Ariel Doron (παράσταση εμψύχωσης αντικειμένων).
Στις 10, 11 και 13 Ιουλίου στο θέατρο της ΕΜΣ, το πολωνικό θέατρο «Teatr Zar Ινστιτούτου Γκροτόφσκι», με αφορμή το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Medeas: On Getting Across», παρουσιάζει μια σύγχρονη και επίκαιρη προσέγγιση του πανάρχαιου μύθου σε μια παράσταση – work in progress που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Πολωνίας.
Στις 12 και 13 Ιουλίου στο Βασιλικό θέατρο το ίδιο πολωνικό θέατρο (“ Teatr Zar Ινστιτούτου Γκροτόφσκι) παρουσιάζει την παράσταση «Armine, Sister»
Στις 13 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη τον “Κύκλωπα” του Ευριπίδη με αποκλειστικά γυναικεία διανομή.

Επίσης, το ΚΘΒΕ «ταξιδεύει» αγαπημένες παραστάσεις του («Ασκητική», «Δε σε ξέχασα ποτέ» & «Άθλιοι») σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, ενώ διοργανώνει για δεύτερη χρονιά «Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι» αποκλειστικά για παιδιά 4 -11 ετών.

*Η «Οικογενειακή γιορτή» (Φέστεν) που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευοπούλου το χειμώνα στο φουαγιέ της ΕΜΣ σημειώνοντας συνεχή sold out, θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
πηγή: makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου