Πολιτισμικό Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2017


Το Πολιτισμικό Ημερολόγιο παρουσιάζει όλες τις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο.


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου                 
                         
Βαφοπούλειο (Βαφοπούλου 3, τηλ. 2310424132): Θεατρική παράσταση με τίτλο «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» από τη θεατρική ομάδα του Δεσκείου Γυμνασίου Πάργας σε συνδιοργάνωση με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Ώρα 7 μ.μ.


Σάββατο 4 Φεβρουαρίου
Μέγαρο Μουσικής (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 2310895800): Η Dominus Productions παρουσιάζει το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα Broadway Nights Reloaded, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Δήμητρας Καστέλλου. Η ομάδα musical K's Blink, το μουσικό συγκρότημα The Gang, η σοπράνο Δήμητρα Αντωνακούδη και η special guest Κωνσταντίνα Καστέλλου συμπράττουν και πρωτοπορούν επί σκηνής, παρουσιάζοντας μία βραδιά αφιερωμένη στο musical theatre. Ώρα 6 μ.μ. και 9 μ.μ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
Μέγαρο Μουσικής: Διαβάζω για τους άλλους. Παραμυθιάσματα στο Μέγαρο. Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ. Πληροφορίες: www.giatousallous.gr. Η δράση θα περιλαμβάνει ζωντανή διαδραστική ανάγνωση παραμυθιών και βιβλίων, συνδυασμένη με θεατρικές πρακτικές και μουσική. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης, όρασης ή ακοής. Στόχος είναι να μπορούν να ενσωματωθούν και να λάβουν μέρος σε μια δράση παιδιά ειδικών δεξιοτήτων, λειτουργώντας στο πλαίσιο της ομάδας.Μπορούν να συμμετέχουν 10 έως 15 παιδιά. Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα είναι από 8 έως 12 ετών, ώστε να συγκροτηθεί μια πιο ομοιογενής ομάδα για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία. Ώρα 12.30 μ.μ.
 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου Lyskamm Quartet. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666):Μουσική βραδιά στη βιβλιοθήκη. Ο Σταμάτης Διαμαντόπουλος και η μουσική ομάδα "Γέφυρες" παρουσιάζουν τον δίσκο τους "11 τραγούδια. Ένας webέτικος δίσκος". Ώρα 7 μ.μ.


Τετάρτη 8  Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Προβολή της ταινίας «Η Τρικυμία (1979)» του Ντέρεκ Τζάρμαν. Αυτή η εκδοχή του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ από τον Ντέρεκ Τζάρμαν, φέρνει στην οθόνη μια υποβλητική ιστορία εκδίκησης, τιμωρίας και συμφιλίωσης. Ώρα 8 μ.μ. Η ταινία περιέχει γυμνές σκηνές. Την ταινία θα παρουσιάσει η πρόεδρος του τμήματος κινηματογράφου του Α.Π.Θ., Δέσποινα Μουζάκη.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666): Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση. Συζήτηση και ανάλυση του βιβλίου «Ζιλ και Νικόλ» της  Φαντίδου – Σιδηροπούλου Φρειδερίκης. Καλεσμένη της Λέσχης είναι η συγγραφέας του βιβλίου. Ώρα 8.30 μ.μ.


Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου
Ροτόντα (πληρ. τηλ.  2313306400) : Ξενάγηση από την Σταυρούλα Τζεβρένη, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Ώρα 10 π.μ.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η 4η Συμφωνία του Μάλερ. ΄Ωρα 9 μ.μ. Η 4η Συμφωνία του λογίζεται ως η πλέον προσιτή και η δημοφιλέστερη στο ευρύ κοινό, ίσως επειδή ο συνθέτης εδώ επικεντρώνει στον μελωδικό πλούτο και όχι στην επίμονη αναζήτηση απαντήσεων για τη μετά-θάνατον ζωή. Michaela Maria Mayer, σοπράνο, Marcus Bosch, διεύθυνση ορχήστρας.


Principal Club Theater: Οι Βοστωνέζοι Dropkick Murphys έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, για μια μοναδική συναυλία. Μαζί τους θα είναι οι Slapshot. Σημεία προπώλησης στη Θεσσαλονίκη Musicland, Μητροπόλεως 102, τηλ. 2310 264880. 

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου
Μύλος Club (Ανδρέου Γεωργίου 56): O Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να μας διηγηθεί την 20ετη του περιπέτεια στο τραγούδι μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της αλλά κυρίως απ΄ό,τι φέρει η στιγμή. Μαζί του η Μιρέλα Πάχου.     
                                       
Βαφοπούλειο: Παράσταση Θεάτρου Σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης Κωδωνοφόρος» από τον Γιάννη Στανίση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού-Θεσσαλονίκη 2017». Ώρα 7 μ.μ.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου. Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο, Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος, Σοφία Ταμβακοπούλου, πιάνο. Στη συναυλία με τίτλο Les Chemins de l’Amour θα ερμηνευθούν τραγούδια και μουσικές συνθέσεις για πιάνο των Brahms, Duparc, Fauré, Hahn, Liszt, Massenet, Poulenc, Rodrigo, Schubert, Schumann, Strauss.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, τηλ.  2313306400): Διάλεξη με τον Νίκο Σταμπολίδη, καθηγητή αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Ελεύθερνα: ανασκάπτοντας το παρελθόν, προσεγγίζοντας το μέλλον». Ώρα 8 μ.μ.

Βαφοπούλειο: Εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφίας με τα τίτλο «Γυάρος. Η Απομόνωση του Χθες Πνοή Οράματος Σήμερα». Διάρκεια μέχρι 31 Μαρτίου.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου

Βαφοπούλειο: Ομιλία με τίτλο «Τα Τέσσερα Πρόσωπα της Γυναίκας» από την Φανή Καρποζήλου. Ώρα 7 μ.μ.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου   
                                         
Βαφοπούλειο: Διημερίδα με θέμα «Τι οδηγεί σε ένα έγκλημα» από την «Φροϋδική Εταιρία Βορείου Ελλάδος». Ώρα 6.30 μ.μ.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου              
                                          
Βαφοπούλειο: Διημερίδα με θέμα «Τι οδηγεί σε ένα έγκλημα» από την «Φροϋδική Εταιρία Βορείου Ελλάδος». Ώρα 10.30 π.μ.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Μικτές Χορωδίες. Ώρα 9 μ.μ.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: 1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έναν νέο κύκλο συναυλιών, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζονται τέσσερα μουσικά έργα με σημαντική διεθνή παρουσία. Udopia του Θύμιου Ατζακά. Ώρα 9 μ.μ. Έκτακτη συμμετοχή: Αυγερινή Γάτση, τραγούδι.

Βαφοπούλειο: Μουσική παράσταση και Μαύρο Θέατρο με τίτλο: «Η… Γελαστή Πολιτεία» από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με Αυτισμό σε συνεργασία με το 77ο Δημοτικό Σχολείο. Ώρα 7 μ.μ.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Κύκλος Μπετόβεν. Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο, Βασίλης Χριστόπουλος, μουσική διεύθυνση. Ώρα 9 μ.μ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Διάλεξη με την Ευγενία Δρακοπούλου, διευθύντρια ερευνών, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο «Δια συνδρομής κόπου και μόχθου». Βυζαντινή τέχνη και χορηγία. Ώρα 8 μ.μ.
Μέγαρο Μουσικής: Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων. Σωκράτης Σινόπουλος και κουαρτέτο. Οι μελωδίες του Σωκράτη Σινόπουλου, σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς του Κουαρτέτου, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες. Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα, Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο, Δημήτρης Εμμανουήλ, κρουστά. Ενορχήστρωση για το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αποστόλης Κουτσογιάννης.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων. Το ντουέτο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης, λύρα) και Jim White (τύμπανα) έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό ιδίωμα με ήχους από την τζαζ, την post-rock και την παραδοσιακή κρητική μουσική, κερδίζοντας τη διεθνή μουσική σκηνή.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: 1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων. Οι “Χαμένες Πόλεις” του James Wylie συναντούν τον Ziad Rajab. Μια σύνθεση, σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, που βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιστορία με εικόνες και περιγράφει την κυκλικότητα της ζωής, τη σύγχυση και την τύφλωση που βιώνουν οι άνθρωποι απέναντί της. Τα κείμενα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Ziad Rajab και το οπτικό υλικό στοιχειοθετήθηκε από την καλλιτέχνιδα Δέσποινα Χαμαμτζή (Παρίσι-Αθήνα). Ώρα 9 μ.μ. James Wylie Ιρανικό καμαντσέ, σαξόφωνο, σύνθεση/κείμενα, Ziad Rajab,  φωνή, ούτι, Νίκος Παραουλάκης, Νέι, Θύμιος Ατζακάς, ούτι, Ηλέκτρα Μηλιάδου, βιόλα ντα γκάμπα, Νίκος Βαρελάς, κρουστά, Αλέξανδρος Ριζόπουλος, κρουστά, Fausto Sierakowski, σαξόφωνο. Δέσποινα Χαμαμτζή, προβολές.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Μέγαρο Μουσικής: Νέοι Ανερχόμενοι Αστέρες. Ρεσιτάλ Κιθάρας της Wiktoria Szubelak. Ώρα 9 μ.μ. Στο ρεσιτάλ της, η Wiktoria θα μας ταξιδέψει σε ισπανικά μουσικά μονοπάτια γεμάτα πάθος, ενέργεια, αλλά και μια δόση γλυκιάς μελαγχολίας. Το σκηνικό συντίθεται μέσα στα μαγευτικά μονοπάτια της Ανδαλουσίας, σε χρωματισμένα τοπία με ταυρομάχους, τσιγγάνους, γιορτές, αλλά και θρήνους και εκφραστικό ισπανικό φλαμένκο.

Πέμπτη 2 Μαρτίου

Μέγαρο Μουσικής: Ένα βήμα τη φορά The Musical της Μαρίας Στεφάνου. Το μουσικό μας παραμύθι είναι το "περπάτημα" ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη εαυτού, μέσα από το δρόμο των συναισθημάτων, το φόβο, το θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, το θέλω, το μου αρέσει, την ευθύνη της. Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical για τη ζωή και τις μεγάλες αλλά τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς. Κείμενο - Σκηνοθεσία – Χορογραφίες, μουσική, στίχοι: Μαρία Στεφάνου. Ενορχήστρωση Κωνσταντίνος Ηλίας, Ηλίας Μυσιρλής, Κωνσταντίνα Νικίδου. Ώρα 10.30 π.μ. και 8.30 μ.μ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Διάλεξη με τον Ευθύμιο Τσιγαρίδα, ομοτ. καθηγητή χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης του ΑΠΘ με τίτλο «Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες της Καστοριάς (12ος –16ος αι.)». Ώρα 8 μ.μ.

Παρασκευή 3 Μαρτίου

Μέγαρο Μουσικής: Ένα βήμα τη φορά. The Musical της Μαρίας Στεφάνου. Ώρα 10.30 π.μ. και 8.30 μ.μ.

Σάββατο 4 Μαρτίου

Μέγαρο Μουσικής: Ένα βήμα τη φορά. The Musical της Μαρίας Στεφάνου. Ώρα 8.30 μ.μ.

Κυριακή 5 Μαρτίου

Μέγαρο Μουσικής: Ένα βήμα τη φορά. The Musical της Μαρίας Στεφάνου. Ώρα 8.30 μ.μ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Ετήσια Γενική Συνέλευση και Εκλογές στο Σωματείο Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Ώρα 7 μ.μ.

Παρασκευή 10 Μαρτίου

Μέγαρο Μουσικής: Για πρώτη φορά εμφανίζονται μαζί τέσσερις διεθνούς φήμης πιανίστες, οι Γιάννης Βακαρέλης, Κυπριανός Κατσαρής, Hélène Mercier êαι Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, σ’ ένα μοναδικό και εξαιρετικά εντυπωσιακό πρόγραμμα που έχει ενθουσιάσει τους πιο απαιτητικούς ακροατές και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στην Ευρώπη. Οι 4 καλλιτέχνες ρίχνουν ένα καινούριο βλέμμα σε πολύ γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου: μεταφέρουν την ορχήστρα σε τέσσερα πιάνα, το Bolero του Ravel με το γνωστό του ρυθμικό μοτίβο περνάει με πρωτοτυπία, κομψότητα και ένταση από το ένα πιάνο στο άλλο.

Πολυχώρος WE: Oι Delinquent Habits επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για ένα ξέφρενο live, στον, κατευθείαν από την ανατολική πλευρά του Λος Άντζελες! Μαζί τους φέρνουν μεξικανικό αέρα και όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα αξέχαστο πάρτυ! Χορός, stage diving, τεκίλα και latin hip-hop ρυθμοί, εγγυούνται μια βραδιά που θα συζητηθεί.

Παρασκευή 17 Μαρτίου

Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, τηλ. 2310 500670 και 2310 504014): Εμφανίζεται ο Wax Tailor μαζί με την μπάντα του. O Wax Tailor o διάσημος Γάλλος μουσικός,παραγωγός της downtempo / electro hip-hop σκηνής και δημιουργός μεγάλων επιτυχιών όπως το “Que Sera”, το “Say Yes” (feat. ASM) και το “The Games You Play” – επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη, μαζί με την μπάντα του και με ένα ολοκαίνουριο album στις αποσκευές του (“By Any Beats Necessary”), για μία μοναδική συναυλία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου