O Δημήτρης Ξόνογλου στην Οικία Τέλλογλου

Με τον εικαστικό καλλιτέχνη, καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δημήτρη Ξόνογλου συνεχίζονται την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στις 19.00, τα ραντεβού με καλλιτέχνες των εικαστικών στην Οικία Τέλλογλου, στην οδό Αριστοτέλους 2.


Ο Δημήτρης Ξόνογλου γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1949. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης (1972-76) και κεραμική στη Scuola delle Arti Ornamentali di San Giacomo (1972-75) της ίδιας πόλης.

Για εννέα χρόνια δίδαξε στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Από το 1982 έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια κ.ά. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία του στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου (Μασσαλία, 1985), στα Λ΄ Δημήτρια (Θεσσαλονίκη, 1995) στην Athens by art (2004), στη 16η Διεθνής Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη (Θεσσαλονίκη, 2005) και ως εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στην έκθεση Container '96 της Κοπεγχάγης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1996.

Η καλλιτεχνική του πορεία περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κατασκευές από ποικίλα υλικά, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα. Στα πρώτα ζωγραφικά του βήματα προτιμά τα έντονα χρώματα και την εξπρεσιονιστική παραμόρφωση. Για τις κατασκευές του χρησιμοποιεί καμένες σελίδες βιβλίων «ορθού λόγου» (φυσικής, μαθηματικών, μαρξιστικής φιλοσοφίας κ.ά.), κερί, αλεύρι κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι έργα με παράξενη υφή, έντονη μυρωδιά και απροσδόκητη όψη. Την πληρέστερη έκφραση των επιδιώξεών του αποτελούν οι εγκαταστάσεις και τα περιβάλλοντα, στα οποία προβάλλονται οι έννοιες του λόγου, της γνώσης, της τέχνης. Κοινός παρονομαστής στο σύνολο της δουλειάς του είναι η έντονη εννοιολογική και συμβολική φόρτιση.

Στο πλαίσιο των «Ραντεβού με καλλιτέχνες» στην Οικία Τέλλογλου, κάθε Τετάρτη, στις 19.00-21.00, δημιουργοί που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, σκηνογραφία, φωτογραφία, γλυπτική) παρουσιάζουν το έργο τους και  συζητούν με το κοινό.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κόστος συμμετοχής ανά παρουσίαση: 10 ευρώ. Πληροφορίες  στο τηλ.  2310 991116, Νατάσα Πάκα, ιστορικός  της Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου